luni, 11 octombrie 2010

Iuliana Ilie şi Cristina Ilie - două flori din "Grădina cu flori multe" de la Cernăuţi
















   În acest sfârşit de săptămână a avut loc la Cernăuţi (Ucraina) cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor pentru copii şi tineret "În grădina cu flori multe". Şcoala Micilor Vedete şi Clubul Victorioşilor au avut două reprezentante : pe Iuliana Ilie şi pe Cristina Ilie. Totul a început vineri dimineaţa, când am pornit la drum ( cele două şi Victor Mihalache ) cu inter-city până la Suceava şi de acolo cu un microbuz, până la Cernăuţi. Am vizitat Centrul Cultural "Perla", l-am cunoscut pe neobositul Iurie Levcic ( iniţiatorul festivalului şi un factotum cultural şi artistic ). Am fost apoi cazaţi la hotelul "Gheorg Palace" ( 4 stele!) şi am plecta spre localitatea Boian. Acolo, în faţa unei săli arhipline a fost susţinut un concert de folclor românesc. Participanţii la festival, sosiţi din Ucraina, dar şi din judeţele româneşti Suceava, Iaşi, Tulcea, Dâmboviţa şi Bacău, s-au întrecut în a le dărui spectatorilor frumoase melodii româneşti. A doua zi, sâmbătă, 09 octombrie, dimineaţa a avut loc repetiţia cu minunata Orchestră "Plai", condusă de maestrul Nicolae Hacman, artist emerit al Ucrainei. Apoi s-a desfăşurat, pe secţiuni de vârstă, concursul propriu-zis. Mai bine de 70 de solişti vocali şi instrumentişti au evoluat în faţa unui juriu exigent şi competent. După-amiază şi în dimineaţa următoare au intrat în concurs ansambluri folclorice din Ucraina şi din judeţele Alba, Sibiu, Suceava şi Maramureş. Duminică, începând cu ora 13, în faţa unei săli pline şi în faţa camerelor de luat vederi ale TVR Iaşi, Televiziunii Favorit şi Companiei de Televiziune de Stat din Ucraina s-a desfăşurat Gala Laureaţilor. Chiar dacă noi, cei de la Teatrul "Junior", Şcoala Micilor Vedete şi Clubul Victorioşilor nu punem premiile mai presus de prietenie, de cunoaştere şi de echilibru sufletesc, nu putem spune că nu ne-au bucurat premiile obţinute: Iuliana Ilie ( aflată la prima participare într-un festival ) - Premiul II şi Titlul de Laureat al celei de-a VI-a ediţii a Festivalului "În grădina cu flori multe", iar Cristina Ilie - Menţiune Specială pentru ţinută scenică deosebită. Un total de peste 300 de copii şi tineri a însumat această ediţie de festival organizat impecabil. Întoarcerea s-a petrecut în compania domnului Petrică Paraipan( directorul Căminului Cultural Turcoaia, jud. Tulcea) şi a tinerei Georgiana Pandele, deţinătoare a Premiului I al Festivalului. 

Am avut şansa să vizităm Centrul Vechi al Cernăuţiului şi parcă am auzit paşii lui Eminescu pe străzi şi pe alei de parcuri. Am vizitat superba Catedrală, precum şi senzaţionalul Palat al Mitropoliei Bucovinei, actualmente Universitatea din Cernăuţi. Am văzut foarte multe mirese şi ne-am încărcat de o toamnă minunată, de cântec şi de joc românesc.

2 comentarii:

  1. Felicitari!!!!Sincere felicitari!!!!:X:-*

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos!Multumim,domnule Mihalache pentru aceste postari.Felicitari din partea noastra pentru toata activitatea pe care o desfasurati in sprijinul promovarii culturii si taditiilor romanesti.Va dorim multa sanatate si va imbratisam!Paula Florescu @ familia-Bacau

    RăspundețiȘtergere