marți, 17 septembrie 2013

Pe urmele lui Mihai Viteazul

Cu ocazia implinirii a 420 de ani de la urcarea pe tron a lui Mihai Viteazul, primarul comunei Aninoasa a inițiat un proiect care se derulează pe parcursul a mai multe zile și care cuprinde  o procesiune intitulata simbolic „Flacara Unirii”, proiect susținut de Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Mun. Târgoviște, Universitatea Valahia și cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Târgoviște. Traseul stabilit iși propune sa reconfigureze o hartă cu repere importante, legate peste veacuri de numele voievodului. Torța a fost aprinsă, nu întâmplător, la Mănăstirea Dealu, lângă căpătâiul lui Mihai Voievod Viteazul, fiind purtată în periplul amintit de o delegație dâmbovițeană, condusă de primarul comunei Aninoasa, Constantin Maricescu. Primul popas a fost la Giurgeni, localitate ialomițeană despre care istoria spune că este locul naștere de naștere al voievodului unificator. Oaspeții din Dâmbovița au fost primiți cu căldură de importante oficilități județene și locale, fiind prezenți la locul stabilit pentru întâlnire președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, prefectul Gigi Petre, vicepreședintele CJI, Ștefan Mușoiu, subprefectul Marin Constantin, primarul localitații Giurgeni, Dinu Valere, directorul Muzeului Județean, Florin Vlad, și o numeroasă asistență. Flacăra Unirii a fost adusă în acordurile unui imn compus în cinstea lui Mihai Viteazul de Radu Mihalache. De altfel, Flacăra Unirii are și o altă semnificație importantă, fiind, de fapt, torța olimpică a României. Gazdele au salutat delegația dâmbovițeană pe care a felicitat-o  pentru această idee care își propune să transmită un mesaj de unitate și solidaritate tuturor românilor. Președintele Consiliului Județean Ialomița a vorbit cu emoție despre pelerinaj, oferindu-le dambovițenilor, ca mărturie peste ani, un zapis care vorbește despre evenimentul care a avut loc la Giurgeni. Silvian Ciupercă a spus: “Vă dăruim cu emoție un Zapis pe care să-l țineți minte și care să rămână ca și această devoțiune extraordinară pentru Mihai Viteazul și să rămână în amintire și despre noi, ialomițenii!”
Primarul localității Giurgeni le-a adresat urarea de bun venit oaspeților: “Bun venit la Giurgeni, județul Ialomița, pe această vatră plină de istorie, unde s-a născut Mihai Viteazul! Felicit inițiativa de a organiza pelerinajul Flacăra Unirii!”
Constantin Maricescu, primarul comunei Aninoasa a vorbit despre ideea care a însemnat scânteia acestui proiect și despre mesajul de unitate pe care dorește să-l transmită. Edilul a adăugat:”Organizarea manifestării Flacăra Unirii reprezintă pentru mine și o fericită ocazie de a reafirma tradițile istorice, culturale și religioase ale tuturor românilor”.
Manifestarea a fost completată cu un microspectacol de muzică și poezie patriotică, dar și cu intervenții în care a fost evocată figura lui Mihai Viteazul.
Următoarea oprire a fost la Călugăreni, în locul numit “La Cruce”, alt reper istoric important în istoria românilor. Chiar dacă aici a ajuns la ora 21.00, Flacăra Unirii a fost primită de primarul localității Călugăreni, Marian Voinea, personalități locale și o asistență numeroasă care a aplaudat momentele artistice și a primit cu bucurie mesajele și darurile de suflet aduse de dâmbovițeni. Caravana Flacăra Unirii continuă, urmând ca marți, 17 septembrie, să se afle la Drăgoești, Craiova și Alba Iulia, iar miercuri, 18 septembrie, la Turda și Șelimbăr. Seara, la ora 21.00, Flacăra Unirii se va întoarce, simbolic, la Mănăstirea Dealu, la căpătâiul lui Mihai Viteazul.
Corespondenţă Anda Ştefan, Columna TV






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu