miercuri, 25 ianuarie 2012

Articol din ziarul Adevărul

TALENT ÎNNĂSCUT

 La şase ani, Radu Cristian Iordache recită în jur de 100 de poezii

25 ianuarie 2012, 09:35 |  Autor: Oana Soare | 124 afişări
Pe scenă se simte în elementul lui
Targoviste

Pe scenă se simte în elementul lui

Băiatul din Târgovişte citeşte de la patru ani şi iubeşte scena, juriile concursurilor de recitat răspltătindu-i de fiecare dată prestaţiile. Dacă îi place, învaţă în câteva zile poezii cu zeci de strofe, cărora le adaugă gesturi şi mimică adecvate mesajului poemului.

„Staţi liniştiţi! Veţi fi mândri de mine” îşi asigură Radu familia înainte de a intra pe scenă. În faţa publicului apare un băiat la patru ace. Are şase ani şi patru luni, iar vârsta pare să-i dea de gol puţinele emoţii. Scena însă îl iubeşte şi invers. O dată ce începe recitarea dă dovadă de o experienţă scenică de neimaginat. „Când o să fiu mare, m-am găndit să mă fac actor”, mărturiseşte ceremonios Radu Cristian Iordache, deocamdată elev la Grădiniţa Nr. 1 din Târgovişte.
Acolo, este asemenea oricărui alt copil. „Mă joc, scriu, mă joc frumos”, rezumă el orele de la grădiniţă. Însă acasă şi la Clubul Victorioşilor, din care face parte de doi ani de zile, îşi dezvăluie dragoste pentru poezie, insuflată de bunica sa. „Eu stau cu el de la un an şi i-am descoperit pasiunea asta. El mă pune să-i citesc. Dar trebuie să-i placă. Nu învaţă o poezie dacă nu-i place. Îi citesc o dată, de două ori, de trei ori şi dacă îi place învaţa cu multă uşurinţă”, povesteşte Cornelia Iordache, bunica băiatului.
„Este un copil minune”
Ea îl aduce şi la Clubul Victorioşilor, unde talentul său este şlefuit. „Este un copil minune. Are un repertoriu senzaţional, de aproximativ 100 de poeme pe care le recită cu pasiune”, îl caracterizează Victor Mihalache, unul dintre instructorii clubului. El l-a descoperit acum doi ani de zile, la Noaptea Muzeelor. „L-a urcat pe scenă să recite şi atunci recita Zdreanţă. Îl învăţasem eu, pentru că orice copil trebuie să ştie şi îmi plăcea cum pronunţa pocit cuvintele. Atât de mult i-a plăcut microfonul, că nu îi mai dădea drumul. Atunci domnul Mihalache a zis să îl aducen la cursuri”, îşi aminteşte Cornelia Iordache. Acum, repertoriul băiatului conţine poezii de mai mare întindere, precum „Scrisoarea III” de Mihai Eminescu, „El Zorab” de George Cosbuc, „Balada chiriaşului grăbit” de George Topârceanu. „Îmi place să recit poezii mari. M-a învăţat bunica „Scrisoarea a III-a” şi când o să mai cresc puţin, când o să împlinesc şapte ani o să învăţ şi pe celelalte. Apropos, Eminescu a scris cinci scrisori”, ne informează Radu, care se scuză din priviri şi fuge iute. „S-a terminat pauza. A început. Nu vreau sa pierd nimic”, spune repede, dar conştiincios băiatul în pauza unui spectacol la care a participat.
„Îmi place Mihai Eminescu şi era bine să mai trăiască încă”
În ciuda vârstei, el este foarte expresiv pe scenă. „Jocul mâinilor şi ce face el pe scenă este totul al lui. El stă în pat când noi învăţăm. Exprimă ce simte el în momentul respectiv. Mâine n-o să mai facă la fel”, spune Cornelia Iordache. Faptul că citeşte de la patru ani, îl ajută mult să reţină versurile. „Are memorie foarte bună. El, citind de la patru ani, filmează cuvintele şi învaţă foarte repede. Poezia „Păcală” a învăţat-o în şapte zile şi e poezie de patru pagini jumătate”, explică bunica sa. Cu această poezie şi nu numai s-a întors cu premii de la fiecare concurs la care a participat. „Am fost la multe concursuri. La Macea, în judeţul Arad, am luat premiul al II-lea. Am fost şi la un concurs în Serbia. Am luat Premiul Special al Juriului la festivalul „Gugulan cu car cu mere”, de la Caransebeş şi la „Ceapa de Aur” de la Făgăraş”, dă Radu câteva exemple. Cât priveşte poeţii, îl apreciază cel mai mult pe Mihai Eminescu. „Când aveam cinci ani nu ştiam „Scrisoarea III” decât până la „Ce mai freamăt, ce mai zbucium”, dar am învăţat şi partea a doua, cu lupta şi acum o ştiu pe toată. Îmi place Mihai Eminescu şi era bine să mai trăiască încă”, mărturiseşte băiatul.

Un comentariu:

  1. Felicitari si multe impliniri in minunatii tai ani de cariera artistica.
    Cu mult drag prietena ta DIANA

    RăspundețiȘtergere